Preşedintele american Joe Biden a ținut un discurs, marți seara, la Palatul Regal din Varşovia, în cadrul vizitei sale în Polonia. Printre altele, liderul de la Casa Albă a precizat că invazia militară rusă în Ucraina, declanşată în urmă cu un an, reprezintă un test pentru Europa, pentru Alianţa Nord-Atlantică şi pentru întreaga lume.
„Când Rusia a invadat Ucraina, nu a fost un test doar pentru Ucraina. Întreaga lume a fost supusă unui test. Europa a fost testată, America a fost testată, Alianţa Nord-Atlantică (NATO-n.r.) a fost testată. Au fost testate toate democraţiile. Iar întrebarea a fost simplă: vom răspunde sau vom ignora ce se întâmpla? Suntem puternici sau slabi? Suntem uniţi sau divizaţi? Acum, cunoaştem răspunsul la aceste întrebări. Noi ne-am apărat suveranitatea, am apărat libertatea popoarelor de a trăi fără agresiune şi în democraţie”, a declarat Biden în discursul său.
Președintele Statelor Unite a amintit și de vizita sa în capitala Ucrainei, Kiev, unde – luni – s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.
„Ieri, am avut onoarea de a fi alături de preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, pentru a afirma că vom continua să susţinem aceste principii indiferent de costuri. În urmă cu un an, lumea se pregătea de căderea Kievului. Tocmai am revenit din vizita la Kiev şi vă pot spune că are o poziţie puternică. Kievul rezistă şi, cel mai important, este liber”, a susţinut Biden.
„Preşedintele Vladimir Putin a crezut că noi vom fi divizaţi. S-a înşelat. Poporul ucrainean este prea curajos. America, Europa, o coaliţie de naţiuni de la Atlantic la Pacific, am fost cu toţii uniţi. Democraţia a fost prea puternică. În locul victoriei uşoare pe care o percepea şi o anticipa, Putin s-a ales cu tancuri arse şi cu forţele ruse dezorganizate. A crezut că Alianţa Nord-Atlantică se va scinda şi se va diviza. În schimb, NATO este mai unită decât a fost vreodată. A crezut că va putea folosi energia ca armă, că va perturba determinarea Europei, în schimb, noi lucrăm pentru a opri dependenţa Europei de energiile fosile ruse”, a continuat președintele american.
Joe Biden a mai afirmat, de asemenea, că susţinerea pentru Ucraina va fi menținută în continuare. El a dat asigurări că aliaţii şi partenerii occidentali vor continua sprijinul „pentru a ajuta Ucraina să se apere”.
„Nu trebuie să existe niciun dubiu, sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fluctua, Alianţa Nord-Atlantică nu va fi divizată şi nu vom obosi. Setea lui Putin de teritorii şi de putere va eşua şi va prevala iubirea poporului ucrainean pentru ţară. (…) Autocraţii trebuie să înţeleagă cuvântul «nu». Nu ne veţi putea lua ţara, libertatea sau viitorul”, a subliniat Biden, precizând că Suedia și Finlanda vor fi și ele primite în NATO.
Preşedintele SUA a reafirmat, în Polonia, principiul apărării colective în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, subliniind că fiecare stat membru va fi protejat de orice atac al Rusiei.
„Anul viitor, îi voi găzdui pe liderii tuturor statelor membre NATO pentru un summit în Statele Unite, vom celebra a 75-a aniversare de la înfiinţarea celei mai mari alianţe defensive din lume, NATO. Şi un lucru trebuie să fie foarte clar: Articolul 5 este solid. Fiecare membru NATO ştie acest lucru, îl ştie şi Rusia: un atac asupra unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre. Este un angajament sacru. Trebuie nu doar să purtăm un război, ci şi să ne apărăm valorile şi lumea pe care dorim să o construim”, a mai spus el.
„NATO nu va fi înfrântă și noi nu vom obosi. Președintele Putin și nevoia sa insațiabilă de putere și pământ se confruntă cu puterea pe care o au ucrainenii, cu iubirea pe care o au față de propriul-pământ. Și un lucru pe care îl spun și astăzi și mâine și pentru totdeauna: pentru că aici este în joc libertatea”, a mai afirmat președintele american.
„Vom apăra fiecare centimentru din teritoriul NATO” – Joe Biden
În discursul său, preşedintele Biden a respins acuzaţiile privind presupusa intenţie a naţiunilor occidentale de a distruge Rusia.
„Statele Unite şi Europa nu urmăresc distrugerea Rusiei. Occidentul nu intenţiona să atace Rusia, aşa cum a spus Putin. Acest război nu este o necesitate, este o tragedie. Este un război prin opţiune, fiecare zi de război este alegerea lui Putin. Ar fi putut pune capăt războiului printr-un singur cuvânt. Dacă Rusia ar înceta invadarea Ucrainei, războiul ar lua sfârşit”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi, în timpul discursului său în fața națiunii, că Occidentul că ar avea „ambiţia” obţinerii controlului asupra „teritoriilor istorice ruse”.
„Elitele din Occident nu îşi ascund obiectivele de a învinge strategic Rusia. (…) Fac acest lucru prin transformarea conflictelor locale în conflicte mai extinse. Dar nu au cum să nu înţeleagă faptul că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă”, a declarat Putin.